Narayana Press ebøger

Hvad er en ebog?

En ebog er som en almindelig bog – blot i digital udgave, der kan downloades direkte fra internettet.

Hvad er fordelen ved ebøger?

Man kan søge i teksten, indsætte elektroniske bogmærker, highlighte passager, lave notater, eller slå ord op i en indbygget ordbog eller på nettet. Man kan navigere ved hjælp af den elektroniske indholdsfortegnelse, som ofte er meget detaljeret og findes i flere varianter, og ved hjælp af indbyggede hyperlinks, fx ved noter og henvisninger til illustrationer mm. Eller åbne websider eller sende emails ved at klikke på de indbyggede links. Man kan zoome ind på billederne. Der kan være mange hundrede ebøger på en enkelt ebogslæser.

Forberedelse af manus til udgivelse af ebog

Forberedelsen af manus til en ebog er grundlæggende den samme som til en trykt bog. Udover det er det en fordel hvis der er brugt styles til de forskellige tekstyper og at illustrationer med billedtekster er placeret i manus.

Kan repro fra en trykt bog bruges til udgivelse som ebog?

Al repro der er lavet til en trykt bog kan bruges til produktion af en ebog. For at kunne udgive den som ebog skal teksten formateres med styles. Illustrationer indsættes så de altid vil følge teksten.

Skal farve-illustrationer konverteres?

Da ebog læsere viser farver i rgb bliver resultatet bedst hvis farve-illustrationer konverteres til rgb.

De mest udbredte formater er ePub, PDF og Kindle

ePub

Den mest almindelige type ebog er den åbne standard ePub, hvor tekst og billeder altid tilpasser sig skærmen. ePub kan derfor læses på både Smartphones, Tablets, deciderede ebogslæsere og almindelige computere, uanset styresystem.  ePub's er meget fleksible, fordi man selv kan justere tekstens størrelse, og vælge mellem forskellige skrifttyper. I nogle læseprogrammer, som fx BlueFire, kan man også skifte farve på tekst og baggrund, slå orddelinger til eller fra, vælge om teksten skal være justeret eller venstrestillet, og justere marginerne.

PDF

PDF er velegnet til rigt illustrerede ebøger, hvor design og typografi ønskes bevaret, og til komplicerede bøger med lange tabeller, grafer, formler, indeks og lignende. Foruden flere typer indholdsfortegnelser, navigationsknapper, hyperlinks til navigation og åbning af weblinks, vil indeks også ofte være interaktivt. I visse PDF-læseprogrammer, som fx Adobes Acrobat Reader, kan tekst og billeder tilpasses skærmen, ligesom i ePub.

Kindle

Ebogslæseren Kindle bruger et specielt format (.mobi). De fleste ePubs kan konverteres og læses på Kindle uden problemer.

Lidt om e-bogens historie

Udvikling af digitale bøger begyndte i starten af 70'erne. Det var Michael S. Hart som producerede den første digitale bog på en supercomputer ved “University of Illinois”. For at udbrede e-bøger til fælles brug startede han “Project Gutenberg” som i dag er et stort bibliotek med 36.000 e-bøger. Der bliver hver uge tilføjet ca. 50 titler til dette bibliotek.

Hvad indeholder en e-bog fil?

En e-bog er en pakket fil, der indholder flere separate filer. De enkelte filer består af HTML, XML-koder, fonte og ren tekst. De koder, der bliver brugt, er kendt fra webside programmering.