De nye kalve

Den 27 august 2011
Se flere artikler herGå til “Andre aktiviteter”

Veena kælvede med to små tyrekalve, på marken i morges, hun var ude i et hjørne med tvillingerne, da køerne skulle ind. De kom op i en trillebør, og Veena fulgte med til kælveboxen i stalden. Tvillinger er altid nogle skrællinger, men de ville heldigvis gerne patte på patteflasken, og hun havde lige de 6 liter, der skulle til, for at kalvene kunne få de 3 liter råmælk indenfor de første 6 timer, som er sop’en, (sop = Standard Operational Procedure). Kalvene er friske nok, selv om de ikke var oppe at stå endnu til middag. De 3 liter råmælk “holder” i op til 24 timer. Det er en nødløsning, at tvillingerne får flaske. De her to er meget svage og kan ikke rejse sig op. Når de ikke kan stå op, kan de ikke patte på koen. Ellers prøver vi altid, om vi kan få kalvene til at patte på koen, men det er ikke altid det lykkes i starten, og de skal helst have de ca 3 liter råmælk, mens antistofferne i modermælken er aktive. Det er de i 6 timer. Så flaske er sommetider nødvendig.

Tvillinger er altid svagelige og små kalve, specielt den der har ligget længst inde, og denne gang er den meget lille; men normalt kan de rejse sig ret hurtigt. Disse to kan stadig ikke rejse sig her til aften, og jeg har bakset med at rejse dem, og prøvet at få dem til at blive stående oppe, flere gange i løbet af dagen. Det går bedre til aften. Den største blev stående flere sekunder, og jeg tror de er oppe og stavre rundt i morgen. De mangler ikke energien, da de gerne vil have mælk.

Tyrekalvene og Veena, og “minikalven” bagerst
Så er de oppe og stavre rundt. Den største kan finde ud af at patte med lidt hjælp.
Men når den “mister” patten, kan den ikke finde den igen. Den lille kan ikke endnu, men det skal nok komme.
Da de skulle have mælk fra patteflasken til aften, havde de begge to rejst sig ved egen kraft, så der er fed progress...
Andre kalve, (kviekalve lidt ældre).
Kviekalvene venter på aftensmad.
3-4 liter mælk fra pattespanden morgen og aften gør godt for en “lille” kalv.
Den “store” kalv får valset havre imens, så den ikke prøver at stjæle mælk.