Narayana Press fra 1955 til i dag

Swami Narayanananda
Swami Narayanananda, Gylling 1971
Narayana Press, Rishikesh, Indien 1969
Narayanas første pre-press. Rishikesh, Himalayas 1969
Narayana Press, Rishikesh, Indien 1957
Narayana Press, Rishikesh, Indien 1957
Narayana Press, Gylling, Danmark 1972
Narayana Press, Gylling, Danmark 1972
Narayana Press, Rotaprint A3 maskine 1973
Rotaprint A3 maskine 1973
NarayanaPress, Intertype blysættemaskine 1975
Intertype blysættemaskine 1975
NarayanaPress, Heidelberg bogtrykcylinder 1976
Heidelberg bogtrykcylinder 1976
NarayanaPress, Solna 2-farve 1978
Solna 2-farve 1978
NarayanaPress, Roland Favorit 1979
Roland Favorit samt Solna Perfector (skøn- og vidertryk) 1979
NarayanaPress, Roland 900
Roland 900 format 102 x 142 2005
NarayanaPress, KBA Rapida 106
KBA Rapida 106 2017

Narayana Press blev grundlagt i Rishikesh, Himalaya, i 1955 af den indiske forfatter og filosof Swami Narayanananda.

Trykkeriet var primitivt udstyret med håndsats og en lille digelpresse.

I slutningen af 1950’erne blev flere af Swami Narayananandas bøger oversat og udgivet på dansk. Nogle af hans elever startede en dansk afdeling af Narayana Press i København i 1961, med en lille offset maskine og til dels hjemmelavet reproudstyr.

Narayana Press var på dette tidspunkt ikke kommercielt, men fremstillede blot et mindre tidsskrift, brochurer osv.

I 1967 blev N.U.Yoga Ashrama oprettet på en landbrugsejendom ved Gylling, der ejedes af N.U.Yoga Trust Danmark.

Ashramaen blev et hjemsted for tidligere stofmisbrugere og omstrejfende hippier, der havde mødt Swami Narayanananda i Indien.

Dette møde blev et vendepunkt for disse unge, der nu begyndte at opbygge en sund livsførelse og et moderne selvforsynende klostersamfund.

Narayana Press blev nu flyttet fra København til Gylling. I 1972 modtog Narayana Press en mindre offsetmaskine som tilskud fra kulturministeriet, som en påskønnelse for at trykkeriet havde hjulpet mange unge mennesker på ret køl.

Herefter begyndte Narayana Press en erhvervsmæssig trykkerivirksomhed med beskæftigelse af Ashramaens monastiske beboere. Da der ikke blev optaget lån til investeringer, foregik udviklingen langsomt ved at der blev anskaffet gamle udtjente maskiner, som efter reparation og istandsættelse blev solgt med fortjeneste.

Derved opnåede trykkeriet stor teknisk viden om alt fra klassisk hånd- og maskinsats, cylinder- og digeltryk, til moderne offset teknologi.

I løbet af 1980’erne voksede Narayana Press til et veletableret moderne forlagstrykkeri med ca. 30 medarbejdere.

Der blev produceret fotosats, optisk reproduktion og offset trykplader. Maskinparken blev udvidet til at omfatte skøn- og vidertryk maskiner i formater op til 65x92 cm. Narayana Press var nu en seriøs og anerkendt virksomhed.

For Narayana Press blev 1990’erne en periode med forceret udvikling og vækst. Den elektroniske revolution medførte en fuldstændig ændring af især prepress produktionen.

Traditionel fotosats blev erstattet af MAC og PC. Den optiske trykpladefremstilling blev erstattet med computer-to-plate. Trykmaskinerne blev udstyret med multi-cci og computere til job- og farvestyring.

I denne periode gennemgik medarbejderne i Narayana Press en grundig omskoling til den nye teknologi. Men selv midt i denne omvæltning har det vist sig at den forudgående klassiske uddannelse stadig er af uvurderlig betydning for fremstilling af grafiske produkter af høj kvalitet.

I slutningen af 1990’erne blev det klart at erhvervslivets fusions-bølge stillede nye krav til virksomhedernes formåen og kræfter.

Narayana Press tog udfordringen op og fra 1999 gennemgik trykkeriet en voldsom udvikling og vækst, og med de bedste medarbejdere og avanceret højteknologisk udstyr, har Narayana Press placeret sig blandt de førende producenter af trykte kvalitets-bøger.