Den ihærdige moderløse kalv

Den 16 december 2008
Se flere artikler herGå til “Andre aktiviteter”

Det er altid spændende når en af Jersey køerne eller kvierne skal kælve. Men når to af kvierne efter beregningerne skal kælve samtidigt er det næsten lidt for spændende, da vi kun har en kælvningsbox i stalden.
De kælvede heldigvis ikke samtidigt; men med to dages mellemrum. Den første kvie fik en kviekalv og ville ikke malkes med maskine. Det er sommetider et problem, at kvierne kun vil lade kalven få mælken, når de har kælvet. Så holder de på mælken, når malkemaskinen er sat på. Denne kvie ville ikke malkes, og så var der desværre kun en ting at gøre, det var at skille kalven fra moderen før planlagt. Hun har heldigvis så meget mælk nu, at det er behageligt at blive malket, og det er ikke noget problem at malke med maskine, da hun har glemt kalven.
Kalven ville normalt få mælk fra en sutteflaske/spand i sådan en situation. Men så kælvede den anden kvie, og fik en tyrekalv, og da kviekalven savnede sin mor, prøvede vi at sætte den over i kælvningsboxen til koen og med tyrekalven. Først ville koen ikke have den moderløse kalv pattede og prøvede at sparke den væk. Men kviekalven var meget stædig og kvik, så den sprang bare væk, og kom tilbage igen hver gang, og til sidst havde den fået den mælk den ville have. Allerede om aftenen havde koen akcepteret kviekalven, og slikker nu også den, som sin egen, og kalvene står sammen side om side og patter på koen.