Ny bronzeport i arkivbygning

04-06-2018
I maj 2018 fik Narayanas arkivbygning installeret en ny bronzeport skabt af kunstneren Maja Lisa Engelhardt. Porten bærer navnet ‘Klippevæg med Åre’.
Dette usædvanlige kunstværk er inspireret af granitelementet og dets iboende historie fra æoner af tidsaldre, der afspejles i dets former som en slags forstenet dynamik. Kunstneren har formået at genskabe denne granittens tidløse fasthed som baggrund for en mangfoldighed af livskraftige, dramatiske former og strukturer. Som den yderste kontrast er det hele gennemskåret af en blød strøm i form af en gylden åre, der roligt og uforstyrret flyder på tværs af alt.
Narayanas arkivbygning rummer en stor samling originalmanuskripter og håndskrifter om Orientalsk Filosofi, Yoga og Religion, samt en del historiske genstande. Bygningen er opført og indrettet med henblik på langtidsopbevaring og sikring af bevaringsværdige genstande i et kontrolleret og beskyttet klima. For at opretholde denne stabilitet er bygningen ikke åben for besøg.
Herunder ses nogle glimt fra arbejdet med monteringen af porten.
Smed og metalekspert Henrik Pedersen fra Gosmer er hovedmanden bag projektet. Her gør han hængslerne klar til den første dør.
Portens yderside er støbt i bronze og derefter patineret. Øverst ses et nærbillede af den gyldne åre, og nederst det godt camouflerede håndtag.
Her ses portens yder- og inderside. To af Narayanas montører, Finn Ebbensgaard og Niels Rasmussen, er ved at køre den næste dør i stilling ved hjælp af et værktøj, som Henrik Pedersen har fremstillet specielt til formålet.
Detaljer fra portens højre del. Hver dør vejer 500 kg.
Finn Ebbensgaard finjusterer hængslerne.
Nærbilleder af portens yder- og inderside set samtidig.
Portens inderside spejler omgivelserne og skifter livligt udseende efter lysforholdene.